Kirándulások a környéken

Esztergom (52 km)

Pannonhalma (53 km)

Tata (22 km)

Bábolna (20 km)

Neszmély (18 km)

Komarno

Bazilika
Az esztergomi Bazilika Európában a római Szent Péter-bazilika és a londoni Szent Pál-katedrális után a harmadik legnagyobb templom.

Babits Mihály Emlékház
Esztergomban 2009. május 7-én 14 órakor megnyílt új, állandó kiállítás Babits Esztergomban töltött éveire (1924-1941) emlékszik, azokat kívánja feleleveníteni korabeli fényképfelvételek és dokumentumok alapján a hely hangulatától nem idegen audiovizuális eszközök bevonásával. Török Sophie-nak, a költő feleségének és több neves kortársuknak köszönhetően gazdag fényképanyag maradt fenn az esztergomi évekről.

Balassa Bálint Múzeum
A Balassa Bálint Múzeum jelenlegi gyűjtőterülete Komárom-Esztergom megye keleti harmada, – azaz a történeti Esztergom vármegye Dunától délre eső fele. Legfőbb tevékenysége a régészet, helytörténet és néprajz területére terjed ki.

Belvárosi Kálvária-kápolna
A kápolnához tizennégy stáció terméskő alapon nyugvó téglafülke vezet, mindegyiken kis tábla jelzi a keresztút aktuális számát. A kálvária különlegessége a változatos megjelenítésű szenvedés-történet ábrázolásában rejlik, a kis fülkékben a keresztút jeleneteit ábrázoló, mozgalmas, életszerű, festett szobrok láthatók.

Duna Múzeum
A „Duna Múzeum”, hivatalos nevén Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum a vízügyi emlékhelyek hálózatának központja, Esztergom egyik legszebb barokk épületében kapott helyet. 2001-ben az Év Múzeumi kitüntető címet nyerte el.

Erzsébet Park és Sobieski emlékmű
A park területén egykor cölöperőd állt, ami a várat védte, megakadályozta az ellenséges hajók kikötését a területen. Erre laktak és dolgoztak az esztergomi halászok, molnárok, tutajosok. A mai Erzsébet park Erzsébet Park huszadik századi feltöltés eredménye.

Főszékesegyházi Kincstár
Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, ötvös és textilgyűjteménye világviszonylatban is kiemelkedő. A kiállított tárgyakat eredetileg istentiszteleti és ájtatossági használatra szerezte be az Egyház, a múzeumi jelleg kialakítására 1886-ban került sor Simor János prímás köszönhetően.

Főszékesegyházi Könyvtár
A Bibliothéka Magyarország legrégebbi és leggazdagabb egyházi könyvtára, ami 128.100 darab kötetet, és összesen 250.000 darab könyvtári egységet őriz.

Keresztény Múzeum
Az világszerte ismert Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyaga révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, szorosan követi a budapesti Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát.

Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma
A helyre állított királyi palota épületében 1967 óta működik az esztergomi Vármúzeum. A múzeum állandó kiállítása a Várhegy történetét mutatja be az őskortól a XVII. századig.

Mária Valéria híd
A Mária Valéria híd Duna-híd az esztergomi Prímás-sziget és a szlovákiai Párkány között áll, a Duna 1718,5 folyamkilométerénél. A helyiek 2001-ig csak Csonkahídnak nevezték.

Ószeminárium
Az Ószeminárium több, mint 80 méter hosszú, az északi és déli homlokzata közti szintkülönbség 10 méter, amit egy kétszintes alépítmény egyenlít ki. Érdekessége, hogy az északi klasszicista, a déli – bazilikára néző – homlokzata pedig romantikus stílusban készült.

Prímási Palota
A palota az esztergomi érsek rezidenciájának készült neoreneszánsz stílusban. Északi részében működik a Keresztény Múzeum. Az érseki lakosztály, fogadótermek mellett helyet kapott benne az érseki könyvtár is, továbbá itt működik a Prímási Levéltár, melyben felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, okleveleket őriznek. A Pírmási Palota képe díszíti a 10 ezer forintos bankjegyet is.

Sándor-palota
Az esztergomi Sándor-palota a belvárosban álló műemléki épület. A rendszerváltás után ez volt az Alkotmánybíróság székhelyének felajánlott épület.

Sötétkapu
A Sötétkapu egy több mint 80 méter hosszú átjáró a Várhegy hatalmas mesterséges lejtője alatt, amit a bazilika elé építettek. A Sötétkapu volt a fő helyszíne az 1956-os forradalom esztergomi eseményeinek.

Szent Anna templom (Kerek templom)
A Kerek templomot az anekdoták szerint Rudnay Sándor érsek, bíboros, hercegprímás építtette a Bazilika kisebbített másaként.

Szentháromság szobor
A szoborcsoport elődjét a város állíttatta az 1710. évi pestisjárvány elkerüléséért. Az eredeti emlékmű kisebb volt, az évtizedek pedig jelentősen megrongálták, emiatt cserélték le a jelenlegi alkotásra.

Széchenyi tér
2006-ban teljesen átépült Esztergom város főtere, a Széchenyi tér.

Városháza
A Városháza épülete meghatározza a város főterének hangulatát. Eredetileg a Rákóczi szabadságharc híres “Vak Bottyán” generálisának kúriája állt itt. Mai formáját az 1772-1773-ban történt átépítésekor nyerte.

Zsinagóga épülete
Esztergom egyetlen zsinagógája a II. világháború óta nem eredeti funkcióját tölti be. Sokáig a Technika Háza működött a műemlék épületben, manapság pedig a Bajor Ágost Művelődési Háznak ad otthont.

Pannonhalmi Főapátság
9090 Pannonhalma, Vár 1.
Tel: (96) 570 100
Fax: (96) 470 011
A Pannonhalmi Főapátságot az ideérkezők csoportos vezetés keretében tekinthetik meg, amely a Fogadóépületben kezdődik egy rövid filmvetítéssel. Ezt követően a csoport a tárlatvezetővel közösen sétál fel a monostorba, ahol az udvar, a bástya, a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár látogatható.
Az Apátsági Pincészet látogatására is lehetőség van, szintén csoportos vezetés keretében. Egyéni borkóstolásra a nyári időszakban – jó idő esetén – a pincészet teraszára várjuk a vendégeket, amely üzletében a palackozott borok meg is vásárolhatóak.
Az ajándékbolt a kiállítótérben található, itt az apátság valamennyi terméke elérhető.
A csoportok indulásáról és az Apátság egyéb programjairól a TriCollis Apátsági Tárlatvezető Iroda munkatársai készséggel nyújtanak felvilágosítást a következő elérhetőségeken:
Tel: 96/570-191
Fax: 96/570-192
e-mail: info@osb.hu

Látnivalók:

Főbírói ház (Petőfi Sándor utca 9.)
Feltehetően ennek átépített változata a mai emeletes, több helyiséges épület, amelyik 1950-ig adott helyet a főbírói, főszolgabírói lakásnak. Később egyik részében a Zöldkeresztként emlegetett egészségházat helyezték el.

Holocaust emlékmű és zsinagóga (Szabadság tér)
A városból és térségéből a II. Világháború alatt elhurcolt zsidók emlékére állíttatta a Karzat Kulturközpont Alapítvány 2004-ben, mely Chesslay György szobrászművész alkotása. Mögötte található a XIX. század végén épült zsinagóga, mely jelenleg felújítanak.

Kelemen Krizosztom emlékkő (Dózsa György utca 1.)
2001. május 21-én avatták fel az emlékművet az 1950-ben elhunyt Kelemen Krizoszton volt pannonhalmi főapát emlékére, aki a II. világháború alatt számos életet mentett meg. Az emlékmű a Pándzsa Klub, a főapátság, a helyi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és magánszemélyek segítségével készült.

Magtár (Mátyás király utca elején)
A majorsági épülettel szembeni emeletes téglaépület. A majorsági pincékből kihordott mesterséges halmon áll. Régebben nyitott volt, csak későbbiekben falazták be boltíveit az 1800-as évek elején. Jelenleg a Magtár Művészeti Alapítvány tulajdonában van, kik kulturális célra kívánják hasznosítani az épületet.

Majorsági épületegyüttes (Mátyás király utca 1.)
A központtól keleti irányban található a majorság épületegyüttesét, amit az 1650-es években építtetett barokk stílusban a főapátság. A hegy belseje különleges látnivalót rejt magában: A néphagyomány szerint a hegy gyomrába vájt, nagy kiterjedésű pincerendszer 1000 éves múltra tekint vissza. Az épületegyüttes negy ngyszögletű udvart vesz körül, közöttük alagútszerű átjárókon lehet közlekedni. Az épületkomplexum alatt kialakították az 5000 akós pincét is, ami a borgazdaság alapja lett. Itt volt lakása az író Dallos Sándor (Az Aranyecset írója) családjának.

Mária-szobor (Dózsa György utca 90.)
A talapzaton álló fülkés szobor a Dózsa György utca 90-es számú ház előtt, a Győrság felé vezető út mellett áll. A kápolnás keretbe állított Mária szobor 1914-ből való, melyet a tabáni Szedres területéről 1939-ben helyeztek ide. Helyén a Tóth György által 1831-ben emeltetett kereszt állt.

Pápai emlékkereszt (Kisfaludy utca mögött)
II. János Pál pápa 1996-os pannonhalmi látogatásának 10. évfordulója alkalmából állította a helyi Pándzsa Klub Egyesület. a keresztet nemrégiben felújították, ennek köszönhetően ma már egy impozáns, fából készült kettőskereszt hirdeti Pannonhalmán, hogy itt járt a történelmi közelmúlt egyik legjelentősebb és leginkább tisztelt személyisége.

Radnóti-emlékmű (Arany J. utca, a téglagyár mellett)
A téglagyár területén töltötte utolsó éjszakáját Radnóti Miklós 1944 novemberében. A felépített kemencében őt ábrázolja a fekvő bronzszobor, arcán az erőltetett menet gyötrelmei, az igazságtalan meghurcolás kínjait hirdető vonásokkal. A szobrot 1983-ban Meszlényi János készítette.

Római katolikus templom (Váralja 1/a)
Alapjai XII. századból valók, 1734-ben és 1880-ban átalakították, végleges formáját és stílusát 1960-ban nyerte el. Templom falában lévő márványtáblán az első világháború 110 hősi halottjának neve olvasható. Előtte két kopjafa áll mely az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket.

Szent-István dombormű (Petőfi Sándor utca 61.)
Az 1896-os millenniumra készült el a Győr-Bakonyszentlászló-i vasút, és ekkor megépült a vasútállomás is. Falán egy 1938-ban Zászlós István által készített bronz dombormű fogadja az ideutazót. Azt az eseményt ábrázolja, amikor István király Szent Márton hegyéről (Pannonhalmáról) indult Koppány ellen.

Szent-Márton szobor (Szabadság tér)
A templom melletti kis téren áll, melyet 1997-ben, Szent Márton halálának 1600. évfordulóján szobrot szenteltek. A szobor a pannóniai születésű védőszentet, Tours egykori püspökét ábrázolja. Ez a hely a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal része.

Szent-Vince zárda (Szabadság tér 21.)
XVIII. századi barokk épület, jelenleg óvodaként működik.
Szoborpark (Szabadság tér, Liget)
A város központjában, a Szabadság téren lévő parkban található Országzászló 1940-ben épült. Tégla talapzaton kovácsoltvas zászlótartó magasodik, csúcsán kereszttel, talapzatán díszes kiképzéssel, rajta felirat: „Isten áldd meg a magyart!”. Zászlós István és Schima Bandi iparművészek alkotása. A parkban található még az Árpád-dombormű, a Szent István és Géza fejedelem szobra is.

Temető (Rák utca)
A temető mai helyén 1759-ben kezdtek el temetkezni, területét 1865-ben megnövelték. Közepén található az elhalt plébánosok és vincés nővérek emlékére emeltetett nagykereszt, mely 1876-ban épült. A temető déli részében található a zsidó temető.

Városháza (volt községháza, Dózsa György utca 10.)
Szecessziósnak mondható egy emeletes épület, homlokzatán Szent-Márton domborművel. Építése 1910 körülire tehető. Helyén a hajdani Volfinger-féle ház állott, melyet 1879-ben vett meg a hitközség jegyzői laknak, ahol Hernádi Gyula Kossuth-díjas író is töltötte gyermekéveit.

Természeti értékek:
• Agostyáni Arborétum
• Által-ér
• Angolkert
• Barlangok, források
• Energiagazdálkodási fórum
• Fényes-fürdő
• Források, kutak
• Kálvária-domb
• Tavak: Cseke-tó, Derítő-tó, Öreg-tó, Réti-tavak
Nevezetességek:
• Fellner Jakab Kilátó
• Kamalduli-ház
• Kiskastély
• Török mecset
• Vaszary villa
• Víztorony
• Eszterházy kastély
• Harangláb
• Kuny Domokos Múzeum
• Német Nemzetiségi Múzeum
• Tatai vár
• Vizimalmok

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

2943 Bábolna, Mészáros út 1.
Tel.: 06 34/569-284
Fax: 06 34/569-294
E-mail: turizmus@babolnamenes.hu

Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 7:30-15:30
Szombat – Vasárnap: ZÁRVA
(egyéni és csoportos vendégeket előzetes
bejelentkezés alapján fogadunk)

Nevezetességek:
Lovasmúzeum
Ménesudvar
Istálló
Lovarda
Kocsimúzeum
Hősök kapuja

Programajánlat:
Idegenvezetés
Idegenvezetés a Lovasmúzeumban
Idegenvezetés a Ménesudvarban

Lovasprogramok:
fogatbemutató, ménfelvezetés
Zenés program a fedeles lovardában

Lovasturisztikai ajánlat: lovaglás, kocsikázás
1. Lovaglás osztályban
2. Négy fős csoportban
3. Partnerlovaglás
4. Egyéni foglalkozás:
5. Futószárazás lovardában:
6. Futószáron sétáltatás max. 8 fős csoport esetén

Kocsizás kettes fogaton (1-3 fő)
Társaskocsizás

HILLTOP NESZMÉLYI BORÁSZAT
Cím: 2544 Neszmély, Melegeshegy Pf. 5.
Telefon: +36 (34) 550 450
Fax: +36 (34) 550 451
Komárom irányából:
Dunaalmás, majd Neszmély egybeépült településeket elhagyva a sorompó után fél km-rel tábla jelzi a letérési irányt jobbra a hegy irányába. A 10-es útról való elkanyarodás után az út először a vasutat keresztezi, majd 1.5 km múlva, a Melegeshegy tetején erdők és szőlőhegyek között található a Hilltop borászat.
Programok:
Borismereti tanfolyam
Borkóstolás borkorcsolyával (pogácsa és sajttál) üzemlátogatással:
– 4 féle borral: 2.450.-/fő
– 6 féle borral: 3.450.-/fő
– 9 féle borral: 3.950.-/fő
– 12 féle borral: 5.550-/fő

Látnivalók, Műemlékek
Belváros:
• Komáromi vár (Ó- és Újvár)
• Klapka tér
Klapka György szobra
Városháza
Zichy-palota – Európa-udvar, II. András király szobra, Országalma-szökőkút, zenepavilon
Anglia-park
Tiszti Pavilon
• Nádor utca
Ghyczy-kúria
Szent András-templom
Bencés rendház
Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma
Szent József-kápolna
Vigadó
Grand Kávéház
ráctemplom
• Megye utca
Szentháromság-szobor
Centrál Szálló (ma biztosító)
Vármegyeháza
• Jókai utca
Szent Anna-kápolna
Jókai Mór és Selye János emléktáblája
református templom és református kollégium
• Kossuth-tér
Szent Rozália-templom
• Ferences barátok utcája
Katonatemplom
evangélikus templom
Kikötői városrész:
• Zsidó Kistemplom, holokauszt emléktábla
• Pozsonyi-kapu
• Komáromi temetők

edgedoll.com